In Zuid-Italië heeft de politie een beruchte maffiabaas kunnen klissen. Francesco Vottari is in het Calabrese stadje San Luca opgepakt. Daar werd eind augustus nog een grote razzia gehouden na de zesvoudige maffiamoord in het Duitse Duisburg. Dat heeft het Italiaanse persagentschap Ansa vrijdag bekendgemaakt.
De 36-jarige 'capo' Vottari werd ’s ochtends door 'carabinieri' opgespoord. De verdachte had zich in zijn woning onder zijn bed verstopt. Toch is er volgens het Duitse openbare ministerie geen direct verband tussen Vottari en de zesvoudige moord in Duisburg.

Vottari zou wel tot de hoofdverantwoordelijken behoren voor de moord op Maria Strangio, de echtgenote van een machtige maffiabaas, die in december van vorig jaar in San Luca werd vermoord. De moord op die vrouw werd volgens de autoriteiten gewroken tijdens de zesvoudige moord in Duitsland.

San Luca, waar de man werd opgepakt, geldt als centrum van de Calabrese maffia, de ’Ndrangheta’. In het idyllische dorpje met 4.200 inwoners aan de voet van het Aspromontegebergte woedt sinds 1991 een bloedige maffiaoorlog tussen twee families. Vijf van de zes slachtoffers die bij het bloedbad in Duitsland om het leven kwamen, zijn afkomstig uit San Luca.