Vlaamse regering wil slimme kilometerheffing vrachtwagens
De Vlaamse regering wil op termijn een slimme kilometerheffing voor vrachtwagens invoeren. Daarover zijn de Vlaamse ministers het vrijdag principieel eens geraakt. Vlaanderen hoopt dat dit systeem overal in de Benelux wordt ingevoerd en gaat daarover met andere regeringen overleggen.
In samenwerking met de andere gewesten werkte Vlaanderen lange tijd aan de invoering van een wegenvignet. Maar eerder dit jaar liet toenmalig minister-president Yves Leterme (CD&V)die piste vallen. Dat gebeurde bij een bezoek aan Nederland, waar veel protest tegen het wegenvignet was.

De Vlaamse regering kiest nu voor een slimme kilometerheffing voor vrachtwagens, zoals die nu al in Duitsland bestaat. De invoering ervan mag de concurrentiepositie van de transportsector niet aantasten, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a).

Het zal nog jaren voorbereiding vergen voor de heffing er kan komen. De Vlaamse regering wil ook zo veel mogelijk overeenstemming met de andere gewesten, Nederland en Luxemburg. Daarvoor zal minister-president Kris Peeters (CD&V) overleg plegen. De concrete invoering van de heffing wordt wellicht iets voor de volgende Vlaamse regering.