In een eerste reactie was voorzitter van het IPCC Rajendra Pauchari 'totaal overweldigd' door het nieuws. 'Deze prijs behoort tot de gemeenschap van de Verenigde Naties en alle staten die ons steunen', aldus Pauchari op de Noorse televisie.
De man vond ook dat 'Gore een waardige medewinnaar' is. Woordvoerster Carola Travero Saibante heeft nog geen verklaring gereed. 'We realiseren ons nog niet wat er is gebeurd', aldus de vrouw.

'Dit is opnieuw groot nieuws voor ons. Het is werkelijk een verrassing. Niet lang geleden kreeg klimaatwijziging nog geen aandacht en nu hebben we de Nobelprijs voor de Vrede. Wat een grote stap voor al ons werk', zei Saibante.

2.500 wetenschappers

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) wordt gevormd door een groep van ongeveer 2.500 wetenschappers die de onderzoeken over de opwarming van de aarde en de verandering van het klimaat bundelt.

De IPCC-rapporten zijn het werk van delicate denkoefeningen tussen de delegaties van de verschillende staten en bieden een solide basis voor de politieke beleidsmakers.

Een van de belangrijkste conclusies van het vierde rapport van het IPCC is dat de temperatuur op aarde tegen 2100 gemiddeld met 1,8 tot 4 °C zal stijgen. Uit de rapporten blijkt ook dat de opwarming van de aarde 'zeer waarschijnlijk'(met 90 procent zekerheid) verband houdt met de menselijke activiteiten.

Op een volgende klimaatconferentie op het eiland Bali, die van 3 tot 14 december plaatsvindt, worden de oplossingen voorgesteld om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er worden dan nieuwe engagementen voorgesteld die na 2012 moeten ingaan, een voortzetting van het Kyotoprotocol.

Himalaya

De 67-jarige voorzitter van IPCC, Pachauri, houdt zich al jaren bezig met het behoud van het milieu. Pachauri is op 8 augustus 1940 in het Noord-Indiase Nainital geboren, een klein stadje in het Himalayagebergte.

Na een carrière in de jaren zeventig in de industrie stapt de man naar de wetenschap over. Uiteindelijk behaalt Pachauri aan de universiteit van North-Carolina zijn tweede doctoraatstitel.

Pachauri staat sinds 2002 als voorzitter aan het hoofd van het panel van wetenschappers van de Verenigde Naties. Sindsdien ijvert de man voor een verandering van het gedrag van de industrielanden. 'Die moeten het goede voorbeeld geven', aldus Pauchari.

Het IPCC werd in 1988 opgericht op vraag van de toenmalige zeven meest geïndustrialiseerde landen. Het eerste rapport werd in 1990 gepubliceerd.