De Democraat Al Gore was zeven jaar geleden nog de grote verliezer van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof in de VS besliste toen dat de overwinning en het presidentschap naar de huidige president George W. Bush ging. Daarvoor had Gore acht jaar aan de zijde van Bill Clinton gestaan, als vicepresident.
De man uit de staat Tennessee sloeg een andere weg in en richtte zijn pijlen, als strijder tegen de opwarming van de aarde, op het klimaatthema. Met voorstellingen over de gevaren van de opwarming van de aarde en de hand die de mens erin heeft, trok Gore het land rond en maakte er later nog een docufilm van.

'An Inconvenient Truth' veroverde de wereld. Voor de film werd Gore eerder al bekroond met een oscar. Voor velen geldt de 59-jarige Gore als het 'groene gewete' van de VS. Ondertussen staat klimaat ook op de agenda in Amerika.

Politieke familie

Albert Arnold Gore werd op 31 maart 1948 geboren in een politieke familie. Zijn vader, Albert Arnold Gore Senior, was van 1952 tot 1970 senator in de Amerikaanse staat Tennesse en bereidde zijn zoon voor op een hoge functie.

Na zijn werk op de persdienst van het leger tijdens de oorlog in Vietnam, die hij uitvoerde ondanks zijn tegenstand tegen deze oorlog, schreef Gore zich in voor een cursus theologie. Ondertussen werkte hij ook als reporter voor een krant in Nashville.

Hij zette zijn studies rechten voort na een passage op de universiteiten van Harvard en Vanderbilt. In 1976 ging hij de politiek in. In 1984 werd hij op 36-jarige leeftijd senator.

Presidentsverkiezingen

In 1988 deed hij voor het eerst een poging om als Democratisch kandidaat naar de presidentsverkiezingen te trekken, maar hij trok zich terug en realiseerde zich 'dat het voor een andere keer zou zijn'.

In 1992 waagde hij aan de zijde van Bill Clinton zijn kans en werd vicepresident. Samen werden ze in 1996 herkozen.

In 2000 deed Gore dan zelf een gooi naar het Amerikaanse presidentschap, maar moest hij de duimen leggen voor George W. Bush. Daarop besliste Gore om zijn steentje bij te dragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.