BRUSSEL - Vannacht is er een baby geboren aan boord van een vliegtuig van Brussels Airlines dat van Kinshasa naar Brussel vloog. Toevallig waren twee artsen aan boord die alles, samen met de bemanning, in goede banen konden leiden. Moeder en dochter Daniëlla stellen het goed, zo meldt Brussels Airlines.
Een 31-jarige zwangere Congolese vrouw vloog mee aan boord van de vlucht SN 352 Kinshasa-Douala-Brussel. 'Zwangere vrouwen mogen vliegen tot 28 weken in de zwangerschap', zegt Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines.

'Na die 28 weken mogen ze nog altijd vliegen, mits een doktersattest'. De vrouw had een attest van een Congolese dokter bij zich waarin stond dat ze 26 weken ver was.

Tijdens de vlucht begon de vrouw te klagen over buikkrampen en later ook rugpijn. Twee artsen die toevallig meevlogen, zagen evenwel al snel dat de vrouw op het punt stond te bevallen.

'De bevalling vond plaats in de ’gally’', zegt Sciot. 'Dat is de achterste keuken waar de karretjes van de bemanning staan. Die ruimte is een paar vierkante meter groot'. De bemanningsleden, die tijdens hun opleiding een basiscursus krijgen voor bevallingen aan boord, verzamelde onmiddellijk alle dekens en EHBO-kits aan boord en zorgde voor warm water en ander materiaal.

Het kind werd geboren omstreeks 04.00 uur Belgische tijd boven de uitgestrekte Sahara. 'Uitwijken naar een nabijgelegen luchthaven was geen optie', zegt Sciot.

Copiloot werd getuige

Tussen de boorddocumenten van een vliegtuig zit standaard ook een geboortedocument, dat dienst doet als geboorteakte. 'Dat document moet ingevuld worden door de boordcommandant en ondertekend worden door twee getuigen. Een van die getuigen was de copilote. Het meisje werd naar haar genoemd', zegt Sciot nog. Baby Daniëlla is volgens het geboortedocument op Belgisch grondgebied geboren. Meteen na de landing is het document aan de Belgische autoriteiten overgemaakt.

Moeder en dochter werden na de landing ook meteen naar het ziekenhuis overgebracht en stellen het goed. 'We stellen ons toch vragen bij het doktersattest', merkt Sciot nog op. 'De artsen die Daniëlla ter wereld brachten, vonden niet dat het kind eruit zag als een 26 weken oude baby'.

Vlucht SN 352 had bij het vertrek 233 passagiers aan boord en bij de aankomst in Brussel dus 234. 'De andere passagiers hebben al bij al weinig gemerkt van de bevalling', aldus nog de woordvoerder. 'De maaltijdendienst was net achter de rug en vele passagiers sliepen'.

Een bevalling aan boord van een vliegtuig komt zelden voor.