De internationale reacties op de toekenning van de Nobelprijs aan de Amerikaanse voormalige vicepresident en milieugoeroe Al Gore en het VN-klimaatpanel zijn erg positief. Secretaris-generaal Ban Ki-moon is 'dolgelukkig' met de toekenning. Milieu-organisatie Greenpeace vindt het een belangrijk signaal voor de komende klimaattop. Enkel de Tsjechische president Klaus heeft zich kritisch uitgelaten over de uitreiking.
Het feit dat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar Al Gore gaat, brengt 'hommage aan de uitzonderlijke toewijding en overtuiging van Gore, die een cruciaal voorbeeld vormt voor het individu en de samenleving', aldus de woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Witte Huis lacht groen

Het Witte Huis in Washington heeft positief gereageerd op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede van 2007 aan de voormalige presidentskandidaat Al Gore. 'Natuurlijk zijn we blij dat Gore en het VN-klimaatpanel deze erkenning hebben gekregen'. Gore is nochtans een van de scherpste critici van de klimaatpolitiek van president George W. Bush.

'Geen bijdrage tot de samenleving'

De Tsjechische president Vaclav Klaus, die het klimaatthema van Gore al herhaaldelijk op de korrel nam, heeft kritiek. 'De samenhang tussen wereldvrede en de activiteiten van Gore zijn onduidelijk', aldus Klaus in een eerste reactie. In tegendeel, 'de twijfel van Gore is geen bijdrage tot de fundamenten van de samenleving'.

Nog niet zo lang geleden zei Klaus in een interview met een krant uit Praag dat hij 'geen grotere onzin heeft gehoord dan het bewijs dat de mens de aarde vernietigt'. 'Dat stelt waarschijnlijk dat Gore amper een normaal persoon is', aldus de Tsjechische president.

Ook voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees José Manuel Barroso, heeft felicitaties voor de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar. 'Hun bijdrage aan de verhindering van de klimaatwijziging heeft het bewustzijn in de hele wereld verhoogd', aldus Barroso vanuit Brussel. 'Hun werk heeft politici en burgers geïnspireerd'.
Barroso had in maart nog de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl voorgesteld had als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2007.

'Vitaal belang'

De Britse premier Gordon Brown was ook gelukkig dat de internationale strijd tegen de opwarming van de aarde dit jaar bekroond werd met de Nobelprijs. 'Ik ben zeer blij dat het Nobelcomité het werk van zowel Gore als de VN heeft erkend', aldus Brown. Het werk van het IPCC was volgens Brown van vitaal belang en momenteel leiden ze het proces waarin alle landen samen zullen werken om te strijden tegen de effecten van de opwarming van de aarde.

'Signaal voor klimaattop'

Volgens de Europese groene partijen in Europa is dit het signaal voor de regeringen om ten strijde te trekken tegen de klimaatwijziging. 'Speciaal nu, aan de vooravond van de klimaatconferentie in Bali, is het een signaal dat niet woorden maar daden nodig zijn'. Dezelfde boodschap verspreidt ook Greenpeace. Tijdens die top zullen de wereldleiders beslissen over het toekomstige klimaatbeleid, want het Kyoto-verdrag loopt af in 2012.
'Al Gore heeft uitdrukking gegeven aan de overweldigende meerderheid Amerikanen van wie de bezorgdheid genegeerd werd', besluit de milieuorganisatie.