Meer dan honderd docenten en scholieren kwamen vrijdagochtend op het Technisch College (TeC) in Amsterdam-West bijeen om te praten over de dood van een 16-jarige leerling. De emoties liepen daarbij hoog op, zei directeur Ton Senf.
Ook in moskeeën in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart was het erg druk met mensen die steun bij elkaar zochten na de steekpartij van donderdag.

In de school hangt een foto van Youssef, het slachtoffer. Ook hangt er een bord waar leerkrachten en leerlingen hartenkreten kunnen achterlaten. 'Gisteren waren er nog twee plantjes. Nu is er eentje dood', heeft een scholier er geschreven.

Een medewerker van de school kreeg donderdagochtend om 10 uur een leerling op bezoek, vertelde Senf. 'Hij zei: mees, ik wil morgen een vrije dag voor het Suikerfeest. De leraar vertelde dat hij een briefje moest halen bij zijn mentor en toestemming moest vragen van zijn ouders. ’Beloof me iets lekkers mee te nemen als het een fijne dag is geweest’, zei de docent. Om één uur was deze leerling dood.'

De directeur wilde nog niets kwijt over de toedracht van de steekpartij, waarna een 14-jarige scholier is aangehouden. Ook wilde Senf niet ingaan op de vraag of de dader een mes bij zich had op school. Youssef en de dader zaten bij elkaar in de klas in het derde jaar en leerden voor automonteur.

Bij het Technisch College is het vrijdag een komen en gaan van scholieren en leraren. Op de plek waar Youssef is omgekomen, liggen tientallen bossen bloemen. Ook branden er kaarsjes. Alle lessen zijn vrijdag geschrapt, maar de school is wel open om leerlingen op te vangen. Alle ouders ontvingen hiervan een brief van het TeC.

Ook maandag en dinsdag, tijdens de herfstvakantie, is de school open voor degenen die hulp zoeken. De school wil volgens Senf na de herfstvakantie een rouwplechtigheid organiseren voor Youssef. Het slachtoffer wordt vermoedelijk in Marokko begraven.