Nobelprijs voor de Vrede voor Al Gore
Al Gore
In Oslo werd de jaarlijkse Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. De prestigieuze prijs gaat dit jaar naar het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering van de Verenigde Naties en de Amerikaanse klimaatgoeroe Al Gore.
Ze krijgen de prijs voor hun inspanningen om de kennis over door de mens veroorzaakte klimaatverandering te vergroten en te verspreiden en een basis te leggen voor maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Al Gore is de voormalige Amerikaanse vice-president. Hij vestigde met zijn boek en de documentaire 'An Inconvenient Truth' de aandacht op het klimaatprobleem. Eerder dit jaar kreeg hij al een Oscar voor die documentaire.

'Zijn grote betrokkenheid, die zijn weerslag vindt in politieke activiteiten, lezingen, films en boeken, heeft de strijd tegen klimaatverandering versterkt', aldus het Nobelprijscomité.

Volgens het comité heeft waarschijnlijk niemand in de wereld er meer aan gedaan om de wereld duidelijk te maken welke maatregelen nodig zijn om het broeikaseffect tegen te gaan.

Gore for president?

Fans van de voormalige presidentskandidaat proberen al langer om Gore te overtuigen opnieuw een gooi naar het hoogste ambt te wagen. En bepaalde bronnen zijn het er ook over eens dat Gore die stap effectief zou zetten ware het niet voor de uitgekiende campagne van senator Hilary Clinton.

Aanhangers van Gore hopen nu dat het winnen van de nobelprijs voor de Vrede Gore alsnog zal aanzetten om zich kandidaat te stellen. Vorige week deden ze nog een paginagrote oproep in de krant The New York Times: 'Je land, je partij en de aarde waar je zo hard voor vecht hebben je nodig', blokletterden ze.

Ruime interpretatie

Volgens het testament van Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening, maar het Nobelprijscomité interpreteert deze richtlijn al langer vrij ruim.

Vaak wordt de prijs toegekend aan personen of organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten, democratie, armoedebestrijding of het milieu. In 2004 ging de prijs bijvoorbeeld naar Keniaanse milieuactivist Wangari Maathai en vorig jaar naar de bedenker van het microkrediet, de Bengalese econoom Muhammad Yunus.

De Nobelprijs voor de Vrede, die 1,1 miljoen euro waard is), wordt op 10 december overhandigd aan de winnaars tijdens een officiële ceremonie. De prijs wordt in twee verdeeld.

De bekendmaking van de laureaten gebeurde vanmorgen om 11 uur in Oslo. Het comité dat besliste, bestaat uit vijf Noren verkozen door het Noorse parlement.