In de Iraakse plaats Toz Khirmato is vrijdag een bom ontploft in een kar met speelgoed die op een trottoir stond. Een als snoepgoedverkoper vermomde zelfmoordterrorist blies zich midden een groep kinderen de lucht in.
Volgens een politiewoordvoerder sleurde de terrorist op de eerste dag van het einde van de ramadan op een speelplaats in de stad Khormato drie mensen mee de dood in, onder wie een kind van de assistent van de gouverneur van de provincie Salaheddine, Kasim Barsani. Ook de meesten van de 21 gewonden zijn kinderen, zei de politie. Twee andere kinderen van Barsani liepen eveneens verwondingen op.

Speelplaatsen en parken werden vrijdag in Irak wegens het feest rond het einde van de vastenmaand ramadan druk bezocht. De soennitische Arabieren en Koerden in het noorden vierden de belangrijke moslimfeestdag, waarvan de datum van de stand van de nieuwe maan afhankelijk is, vrijdag reeds. De sjiieten vieren het einde pas zaterdag of zondag. In Tus Khormato, 180 kilometer ten noorden van Bagdad, wonen vooral Koerden en sjiitische Turkmenen.

Bij een zelfmoordaanslag op een theehuis waren donderdagavond in Bagdad al zeker tien Irakezen