WELLINGTON - Een 47-jarige man is in Nieuw-Zeeland tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens uitkeringsfraude. De man streek tussen 2003 en 2006 onder 123 namen 3,48 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (1,9 miljoen euro) aan uitkeringen op.
In oktober vorig jaar viel de politie het huis van de man in Auckland binnen. Daarbij werd 950.000 dollar in contanten gevonden. Het meeste geld lag begraven in de tuin. Onder de douchevloer vond de politie bovendien achttien goudstaven. In het huis werden ook dozen met valse identiteitspapieren, bankpasjes en paspoorten gevonden. De man investeerde het geld gedeeltelijk in bedrijven in het buitenland, wat hem ruim een miljoen dollar opleverde. Op dat geld zal beslag worden gelegd.

In 1991 kreeg de veroordeelde, Wayne Patterson, in de VS acht jaar gevangenisstraf omdat hij de overheid omgerekend 1,4 miljoen euro afhandig had gemaakt. Na drie jaar kwam hij vrij en werd hij het land uitgezet. Later zat hij in Australië nog eens drie jaar gevangen wegens uitkeringsfraude.