BAGDAD - Bij een luchtaanval en een operatie op de grond van het Amerikaanse leger ten noorden van Bagdad zijn vijftien vrouwen en kinderen omgekomen. Dat meldt een woordvoerder van het Amerikaanse leger vrijdag. Het gaat om een van de zwaarste verliezen onder de Iraakse burgerbevolking sinds het begin van de oorlog in Irak.
'Bij de operatie in de buurt van het Thartharmeer, ten noorden van Bagdad, zijn negentien vermoedelijke rebellen gedood, maar ook ook vijftien vrouwen en kinderen', aldus een woordvoerder.

De geheime diensten hadden volgens het Amerikaanse leger opgemerkt dat zich in de buurt al-Qaidastrijders ophielden. Daarop werden gelijktijdig een luchtaanval en een operatie op de grond ingezet.

De coalitietroepen hebben lichte vuurgevechten ingezet rond een gebouw waar de rebellen zich schuilhielden voor de aanvallen vanuit de lucht. Daarbij kwamen ook zes vrouwen en negen kinderen om. 'We betreuren dat daarbij burgers gedood of gewond zijn door de coalitietroepen die het terrorisme in Irak bestrijden', aldus nog de woordvoerder.

'Deze terroristen brengen de levens van onschuldige Iraakse vrouwen en kinderen onnodig in gevaar door hun daden en aanwezigheid'.