WASHINGTON - De Amerikaanse bevelhebber van de landmacht in Europa, generaal David McKiernan, zou graag het aantal soldaten dat in Europa gestationeerd is op 40.000 houden. Voornamelijk om weerstand te kunnen bieden aan ’een Russische opgang’, verklaarde hij.
. ’Toen ik mijn functies twee jaar geleden opnam, verbleven 63.000 soldaten in Europa. Vandaag blijven er nog 43.000 over en er wordt een daling van het aantal tot 28.000 voorzien binnen dit en drie of vier jaar’, aldus de generaal. ’Hoe dan ook, generaal Craddock (bevelhebber over de geallieerde troepen in Europa) en mezelf hebben gevraagd om het huidige troepenaantal in Europa te behouden. Dit aantal maakt een snelle ontplooiing van troepen in Afghanistan, Irak of andere conflictzones mogelijk’, voegde generaal McKiernan eraan toe.

’Daarbij weten we niet wat er gaat gebeuren met de Russische opgang’, zei hij nog. Rusland heeft recent aangekondigd dat ze op een permanente basis haar strategische lange afstandsvluchten die in staat zijn om nucleaire wapens te transporteren, herneemt. Moskou heeft er ook mee gedreigd om zich terug te trekken uit het verdrag over nucleaire troepen aangaande de vernietiging van raketten op korte en middellange afstand.