HAMILTON - In het Canadese Hamilton is de Zweedse Susanne Ljungskog zaterdag voor de tweede keer op rij wereldkampioene wielrennen geworden. In een sprint met vijf toonde Ljungskog zich na 124 kilometer sneller dan de Nederlandse Mirjam Melchers en de Britse Nicole Cooke.

De koers werd gekleurd door de 45-jarige Française Jeannie Longo, die op zoek naar een zesde wereldtitel, op 20 kilometer van de aankomst alleen in de aanval ging.

Meer dan twintig seconden voorsprong kreeg ze nooit, maar zelfs in de slotronde wilde Longo niet plooien. Ook niet tijdens de laatste beklimming, toen vijf achtervolgsters met Melchers, Ljungskog, Cooke, Edita Pucinskaite en Zabelinskaia de achterstand meter na meter verkleinden. Op de top hield Longo nog hooguit twintig meter over. Op driehonderd meter van de meet werd ze teruggepakt.

Daarop volgende een spannende zij-aan-zij tussen Melchers en Ljungskog en het was de wereldkampioene van vorig jaar in Zolder, die haar titel verlengde. De derde plaats was voor Cooke, met millimeters verschil voor Pucinskaite.

De Belgen speelden geen rol in de wedstrijd. Veerle Ingels was met een 36ste plaats eerste Belgische.