De meer dan acht miljoen Oostenrijkers krijgen - toevallig kort voor de parlementsverkiezingen op 28 september - een onverwachte financiële meevaller. Alle vijf de fracties uit het parlement hebben vrijdag tijdens een bijzondere zitting tientallen wetsvoorstellen ingediend, waardoor de burger zal kunnen genieten van toelages die tot in de miljarden oplopen.
Tussen de voorstellen zit ondermeer de halvering van de meerwaardebelasting voor levensmiddelen en geneesmiddelen, de verbetering van het onderhoudsgeld, een verlenging van de tot nu toe geldende regeling voor zware arbeid bij de renteverzekering en een extra gezinsfonds. Daarenboven zullen de studiekosten afgeschaft worden.

De belangrijkste voorstellen werden door de sociaaldemocraten ingediend, die daarmee een deel van hun verkiezingsbeloftes van (toevallig net) voor de vorige parlementsverkiezingen willen inlossen voor deze nieuwe verkiezingen.

De nieuwe voorzitter van de SPÖ, Werner Faymann, wil ook met de hulp van de oppositiepartijen deze hervormingen doorvoeren, die volgens experts twee miljard euro zullen kosten. De definitieve aanvaarding van de wetten is gepland voor 24 september, vier dagen voor de verkiezingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in