BRUSSEL - Pas vanaf eind 2009 zijn treinmaatschappijen verplicht gestrande reizigers op internationale treinverbindingen op te vangen en hun tickets terug te betalen of in te ruilen. Dat meldt Europarlementslid Dirk Sterckx (Open Vld) vrijdag naar aanleiding van het stilgelegde treinverkeer door de brand van donderdag in de Kanaaltunnel.
Volgens Sterckx komt operator Eurostar al deels tegemoet aan de verplichtingen van een Europese verordening die vanaf eind 2009 in voege zal zijn en die in 2007 goedgekeurd werd. 'Eurostar heeft nu al vrijwillig aangeboden om tickets om te ruilen of terug te betalen', aldus Sterckx.

Als de regel in voege is, zijn spoorwegmaatschappijen immers ook verplicht voor internationale reizigers ingeval van grote vertragingen bijstand te geven zoals maaltijden, verfrissingen en indien nodig een hotelovernachting. Bovendien hebben passagiers recht op een schadevergoeding, tenzij de spoorwegmaatschappijen niet aansprakelijk zijn. Daarnaast moeten reizigers dus de keuze hebben tussen de terugbetaling of omruiling van het ticket.

Sterckx meldt eveneens dat een gelijkaardige Europese regelgeving voor gestrande luchtvaartpassagiers sinds 2005 in voege is.