Meer dan één Belg op tien heeft migraine
Foto: www.ontsnapaanmigraine.be
Tien procent van de Belgen lijdt aan migraine. Omdat het vandaag de allereerste Europese dag tegen migraine is, lanceren de artsen van de Belgian Headache Society en de patiënten van de Hoofdpijnliga een gezamenlijke website.

In België worden jaarlijks 1,6 miljoen ziektedagen opgenomen wegens hoofdpijn. Vaak gaat het om migraine, een eenzijdig kloppende hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid of lichtgevoeligheid. Een migraineaanval kan van vier uur tot drie dagen duren. Migraine komt trouwens vaak voor. Meer dan één landgenoot op de tien, vooral vrouwen, lijdt eronder. Sommige patiënten krijgen tot twee aanvallen per maand te verduren.

De site www.ontsnapaanmigraine.be, inclusief informatiecampagne, biedt antwoord op vragen als ,,wat is het verschil tussen hoofdpijn en migraine?' ,,welke soorten migraine bestaan er?' en ,,wat is de beste behandeling?'.

Zo waarschuwt de campagne migrainelijders ervoor om niet steeds weer naar acute pijnstillers te grijpen. Zoiets verlicht misschien de pijn, maar het pakt de oorzaken niet aan. Wie meer dan drie dagen per week pijnstillers gebruikt, loopt bovendien het risico om chronische hoofdpijn te ontwikkelen.

Migrainekalender

De campagne pleit ervoor om ook preventief migraine te behandelen. Om de ziekte goed in beeld te brengen, wordt patiënten aangeraden een migrainekalender bij te houden, een soort dagboek over de hoofdpijnaanvallen. Daarmee gewapend is het al een stukje gemakkelijker om een goede behandeling voor de ziekte uit te dokteren. Een voorbeeld van zo'n kalender staat ook op de website.