TOKYO - De effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn in navolging van de Europese beurzen scherp ingezakt onder invloed van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De koersgemiddelden lieten dalingen zien tot 12 procent. De Europese Centrale Bank heeft beloofd extra geld beschikbaar te stellen voor steun aan de financiële markten om eventuele liquiditeitsproblemen te bestrijden.
Hoofdoorzaak van de koersverliezen is de vrees dat de economische en psychologische gevolgen van de aanslagen de toch al zwakke Amerikaanse economie in een recessie zullen storten. Die zou de rest van de wereld meeslepen.

In Tokyo sloot de Nikkei-index met een verlies van 682,85 punten (6,6 procent) op 9610,10. Daarmee kwam de graadmeter voor het eerst sinds 1984 onder de grens van 10.000 punten. Van de 225 fondsen in de index wist alleen Teikoku Oil winst te boeken. Het bedrijf profiteerde net als Europese oliemaatschappijen dinsdag van de forse stijging van de olieprijzen. De koers steeg 8 procent.

Elders in het Verre Oosten was de schade nog groter. De beurs in Zuid-Korea sloot 12 procent lager. De Hang Seng-index in Hongkong stond aan het begin van de middaghandel 10,8 procent in de min en het koersgemiddelde in Singapore was halverwege de dag 8,3 procent lager.

De beurs in Australië wist het verlies beperkt te houden tot 4,1 procent. De beurzen in Thailand, Maleisië en Taiwan bleven dicht om paniekverkopen te voorkomen. De aandelenmarkt in Tokyo ging een half uur later open dan normaal en in Zuid-Korea was de handel ingekort tot drie uur.

De monetaire autoriteiten in verscheidene landen in het Verre Oosten lieten woensdag weten te zullen zorgen voor voldoende liquiditeit om de banken en de financiële markten goed te laten functioneren. Het stelsel van centrale banken in de VS, de Federal Reserve, had dinsdag al dezelfde sussende boodschap gegeven. De vrees bestaat dat burgers massaal geld van de bank gaan halen.

De beurzen in de VS blijven vandaag net als dinsdag dicht. In Europa wordt wel gehandeld. Dinsdag lieten de belangrijkste koersgemiddelden daar dalingen zien variërend van 5,7 procent in Londen tot 8,5 procent in Frankfurt.