KABOEL _ De Afghaanse hoofdstad Kabul is vannacht onder vuur komen te liggen. Explosies waren in de stad te horen en er is een grote brand ontstaan. De rust is inmiddels weergekeerd en de Afghaanse oppositie heeft de aanval opgeëist, aldus CNN.
Het Pentagon had eerder ontkend dat het om een Amerikaanse aanval zou gaan. Een woordvoerder van de Afghaanse rebellen van Ahmed Shah Masud zei dat de komende dagen meer van dergelijke raketaanvallen zullen volgen. Uit gebieden ten noorden van Kabul zouden ook geluiden komen van beschietingen. Die regio is in handen van de rebellen. In het zuidelijker gelegen Kandahar zou alles rustig zijn.

Osama bin Laden

Aghanistan biedt naar verluidt onderdak aan de Saudische terrorist Osama bin Laden, de man die in de VS veelvuldig is aangewezen als het brein achter de aanslagen dinsdag. De VS vielen in 1998 bases van Bin Laden in Afghanistan aan, twee weken na aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika. Deze aanslagen worden door de VS aan de Saudiër toegeschreven.

Er blijven overigens hardnekkig berichten circuleren die de dood melden van de Afghaanse oppositieleider Masud. Diplomatieke bronnen in Parijs en de Tadzjiekse hoofdstad Dusjanbe meldden dinsdag dat hij is overleden. Zijn broer zei dinsdag echter dat Masuds toestand stabiel is.

De Afghaanse oppositie houdt vol dat Masud nog leeft. De oppositieleider raakte zondag gewond door een aanslag. Hij was in gesprek met enkele Arabieren die zich als journalist hadden voorgedaan. De aanslag volgde op gevechten in het noordoosten van Afghanistan, dat deels onder controle is van de troepen van Masud.