Libanon keurt  resolutie goed
Foto: afp
BEIROET - De Libanese regering heeft zaterdag unaniem de VN-resolutie goedgekeurd die een einde moet maken aan de vijandelijkheden met Israël. Dat heeft de minister van Informatie, Ghazi Aridi, aangekondigd.
"De regering heeft de resolutie van de VN-Veiligheidsraad unaniem, met enkele bemerkingen, goedgekeurd", verklaarde de minister na een bijeenkomst van het kabinets die vijf uur duurde. "De beslissing werd unaniem genomen en morgen vindt er een buitengewone vergadering plaats om de noodzakelijke operationele maatregelen te bestuderen" om tot een einde van de vijandelijkheden te komen. Eerder had de minister van Financiën, Jihad Qazaour, de beslissing wereldkundig gemaakt. Verschillende regeringsleden gebruikten afwisselend de termen "bemerkingen" of "reserves". Aridi verzekerde journalisten evenwel dat die niets aan de uitvoering van de resolutie zouden wijzigen. "Wanneer we zeggen dat de regering de resolutie aanvaardt, dan zal de resolutie worden toegepast", luidde het.

"We hadden zeker gehoopt dat de resolutie volledig in ons voordeel zou uitdraaien", ging Aridi voort, maar "we hebben een formidabele politieke en diplomatieke strijd geleverd om Libanon te helpen de gevaren te vermijden". De bemerkingen, die eveneens unaniem werden goedgekeurd, hebben betrekking op het uitblijven van een veroordeling, in de resolutie, van "de omvang van Israëlische agressie", het gebrek aan duidelijkheid in de tekst over de toekomst van de Chebaa Farms en over het lot van de Libanese gevangenen in Israël, werd uit regeringskringen vernomen.

Het Israëlisch kabinet buigt zich zondag over de resolutie. Premier Olmert heeft het principe ervan al goedkeurd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig