JERUZALEM - Het Israëlische leger zal overeenkomstig VN-resolutie 1701 maandagmorgen 8 uur plaatselijke tijd zijn offensief stoppen, maar behoudt zijn recht op zelfverdediging. Dat heeft een hoge regeringsverantwoordelijke zondag aangekondigd. Hij citeerde daarbij generaal Dan Haloutz, chef van de Israëlische generale staf. Ondertussen woedt het geweld in alle hevigheid voort.
Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan had zaterdag in een communiqué al gemeld dat beide partijen ingestemd hadden met een bestand dat vanaf morgenvroeg om 8 uur plaatselijke tijd (7 uur Belgische tijd)een einde moet maken aan de vijandelijkheden. . ,,Ik ben bijzonder verheugd te kunnen aankondigen dat de twee leiders zijn overeengekomen dat de stopzetting van de vijandelijkheden en het einde van de gevechten op 14 augustus om 5 uur UTC in werking treden'', aldus Annan. Israël keurde dat akkoord pas vanmiddag officeel goed. Van de 25 ministers stemden er 24 voor de resolutie en een minister onthield zich.

Hezbollah had zich al eerder geëngageerd om "elke vorm van vijandelijkheid te staken" eens er een akkoord was bij de Verenigde Naties. Dat zei sjeik Hassan Nasrallah, de leider van de beweging kort nadat de Libanese premier zijn steun aan de vrijdag goedgekeurde VN-resolutie had uitgesproken. De Libanese minister van Informatie, Ghazi Aridi, kondigde zaterdag aan dat de regering de resolutie van de VN-Veiligheidsraad unaniem, met enkele bemerkingen, goedkeurde.

Nasrallah benadrukte gelijktijdig dat Hezbollah het recht op weerstand tegen Israël heeft, zo lang het Israëlische grondoffensief duurt. "Dat zal nog enkele dagen voortduren, op grond van binnenlandse, politieke motieven. Israël wil kunnen zeggen: we zijn tot aan de Litani opgerukt en hebben dit gebied ingenomen. Israël heeft zijn oorlogsdoel echter niet bereikt en zal dat ook de komende dagen niet meer kunnen bereiken", aldus de secretaris-generaal van de pro-Iraanse sjiietenbeweging.

Sjeik Nasrallah stelde dat hij de vereisten van de "onrechtvaardige" VN-resolutie aanvaardt, ook al is de beweging met een aantal punten niet helemaal akkoord. "Onze standvastige strijd heeft het voor de Libanese regering eenvoudiger gemaakt, de ontwerpresolutie te wijzigen", zei hij nog. Hij noemde de resolutie onrechtvaardig en onfair omdat ze Hezbollah verantwoordelijk houdt voor het starten van de agressie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig