BRUSSEL - Minister van Defensie André Flahaut is tevreden dat de VN-Veiligheidsraad vrijdag unaniem resolutie 1701 heeft aangenomen. Ook Verhofstadt is tevreded, maar geeft ook zijn teleurgesteld aan over het lange wachten
Premier Guy Verhofstadt is tevreden met de goedkeuring van de Libanon-resolutie door de VN-Veiligheidsraad, maar is ook teleurgesteld dat het zo lang heeft moeten duren. Hij roept alle partijen op onmiddellijk gevolg te geven aan de resolutie. De premier zal de komende weken nagaan welke bijdrage de Belgische regering kan leveren aan de stabilisatie en wederopbouw van Libanon.

"Eerste minister Guy Verhofstadt is tevreden dat de VN-veiligheidsraad de Libanon-resolutie heeft goedgekeurd, maar teleurgesteld dat het zolang heeft moeten duren en de oproep van de VN-Secretaris-Generaal in dovemansuren is gevallen bij de betrokken partijen", luidt het zaterdag in een reactie.

De consensus die eindelijk werd bereikt over de oproep tot het stopzetten van de vijandelijkheden, betekent volgens de premier een aanzet van een duurzame oplossing voor Libanon in het verlengde van VN-resolutie 1559. Die eist de ontwapening van alle gewapende groepen in Libanon.

Verhofstadt hoopt dat de resolutie zo snel mogelijk en volledig wordt uitgevoerd. Hij roept alle partijen op onmiddellijk gevolg te geven aan de resolutie en dringt er in het bijzonder op aan dat alle actoren die bij de totstandkoming van deze resolutie betrokken waren, al hun invloed zullen aanwenden om ze op het terrein ook effectief af te dwingen.

Minister van defensie

De minister laat in een medeling weten dat hij ,,opgelucht'' is en dat de VN-resolutie ,,lang genoeg'' op zich heeft laten wachten. Hij verwijst daarmee naar de twee weken van onderhandelingen over de resolutie.

Flahaut roept op snel werk te maken van de implementering van de resolutie zodat er een ernstige humanitaire actie kan worden opgestart voor het Libanese volk.

België stuurt volgende week een militair transportvliegtuig naar het gebied om humanitaire hulp van het VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen in Amman (Jordanië) naar Beiroet over te brengen. Vanaf woensdag zijn dagelijks twee vluchten gepland.

Karel De Gucht reageert afwachtend

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht reageert hoopvol, maar tegelijk ook sceptisch op de Libanon-resolutie die door de VN-Veiligheidsraad werd goedgekeurd. Hij wil eerst afwachten of de strijdende partijen daadwerkelijk de wapens neerleggen.

"Ik ben hoopvol gestemd dat daarmee een einde zal komen aan de vijandelijkheden, maar we zullen dat toch eerst moeten zien. Want in afwachting van dat de Israëlische regering zich erover uitspreekt wordt het grondoffensief nog uitgebreid. Ik wil toch wel eerst zien of dit er inderdaad zal toe leiden dat de vijandelijkheden op het terrein effectief stoppen", zei de VLD-minister zaterdag op de VRT-radio.

Eerder lieten De Gucht en minister van Defensie André Flahaut verstaan onder bepaalde voorwaarden voorstander te zijn van een deelname van België aan een eventuele internationale vredesmissie in het zuiden van Libanon. "Er zijn met deze resolutie de nodige voorwaarden vervuld", aldus De Gucht, "op voorwaarde dat op het terrein ook datgene gebeurt wat in de resolutie wordt beschreven. Dat zal in de komende dagen en weken moeten blijken", luidde het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig