BEIROET - De Israëlische troepen rukken zaterdag op naar de rivier Litani. De rivier is het doel van het nieuwe grondoffensief dat het Israëlische leger zaterdag lanceerde in het zuiden van Libanon. Het geweld gaat dus gewoon door, ondanks VN-resolutie 1701 die oproept de vijandelijkheden onmiddellijk stop te zetten.
Bij een ochtendlijke luchtaanval van het Israëlische leger op een dorp ten oosten van de haven van Tyrus vielen al vijf doden, aldus de politie. Israël bombardeerde de dorpen Ghandouriyé en Froun, ten oosten van Tyrus. Een Israëlische legerkolonne probeert de dorpen nu te via de grond te bereiken.

Het nieuwe, grootschalige Israëlische grondoffensief werd zaterdagochtend ingezet en kan volgens legerverantwoordelijken nog weken duren. De operatie moet ,,de capaciteiten van Hezbollah om raketten af te vuren op Noord-Israël, neutraliseren'', aldus een legerwoordvoerder. De Israëlische luchtmacht zette in de nacht van vrijdag op zaterdag de bombardementen op Libanese wegen naar Syrië door. Daarbij werd de elektriciteitscentrale van Sidon vernield. Even na 07.00 uur (Belgische tijd) zaterdagochtend vuurden Hezbollah-strijders van hun kant een twintigtal raketten af op het noorden van Israël, aldus politiebronnen. Het geschut werd afgevuurd vanaf Al Arkqub.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig