GAZA - Drie jonge Palestijnen zijn zaterdagnacht gewond geraakt nadat Israëlische soldaten op hen hadden geschoten in de buurt van Rafah in de Gazastrook. Dat hebben bronnen in de Palestijnse ziekenhuizen gemeld.
Volgens het Israëlische leger ging het om een vergeldingsactie nadat Palestijnen 37 granaten hadden gegooid naar een post van het Israëlische leger bij Rafah. Een Israëlische eenheid, ondersteund door een tank en bulldozers waren binnengetrokken in autonoom Palestijns gebied. Daar hebben ze een gebouw vernield van waaruit de Palestijnen de granaten hadden gegooid, aldus generaal Khaled Abou Oula.

Nog in Gaza hebben Palestijnen geschoten op de wagen van een joods kolonist in de buurt van Kissoufim. Daarbij vielen geen gewonden. Ook in Hebron vuurden Palestijnen op joodse kolonisten. Het Israëlische leger van zijn kant loste schoten op Nabloes en Betlehem.

Ondertussen heeft de Palestijnse president Yasser Arafat de politiecommandant van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever ontslagen. Dat is zondag in Palestijnse kringen vernomen. Arafat neemt het commandant Kamal el-Sjeikh kwalijk dat hij donderdagavond een demonstratie heeft toegestaan. Palestijnen betuigden toen hun solidariteit met de dader van de zelfmoordaanslag in een pizzeria in Jeruzalem eerder die dag. Die aanslag kostte vijftien mensen het leven.

Een Palestijnse rechtbank heeft de Palestijn Khalid Okka zondag ter dood veroordeeld wegens samenwerking met Israël. Hij gaf de autoriteiten in Jeruzalem informatie die ze gebruikten om een lid van de elite-eenheid Force 17 van Yasser Arafat te doden. Israëlische gevechtshelikopters vuurden in februari een raket af op de auto van Masoud Ayyad. Hij was op slag dood. Het vonnis moet nog door Arafat worden getekend. Okka is de vijfde Palestijn die de laatste tijd wegens collaboratie met Israël ter dood is veroordeeld.