MOSKOU - Driehonderd nabestaanden van de bemanningsleden van de Koersk hebben zondag in Vidjajevo de ramp met de Russische kernonderzeeër herdacht. Het was zondag precies een jaar geleden dat de Koersk in de Barentszzee zonk.
In Vidjajevo, de thuisbasis van het marineschip, namen zij een minuut stilte in acht. Daarna legden zij in de druilerige regen kransen voor hun gestorven verwanten bij het monument voor de opvarenden van de Koersk. Een nieuwe steen ter ere van de 118 slachtoffers werd aan het monument toegevoegd.

Commandant

De commandant van de Russische vloot, admiraal Vladimir Koerojedov, nam deel aan de plechtigheid. Hij zegde de familieleden toe dat de marine er alles aan zal doen om de omstandigheden waaronder de Koersk zonk, op te helderen. Op schepen van de noordelijke vloot hingen de schepen halfstok.

De nabestaanden namen vervolgens deel aan een herdenkingsdienst in Vidjajevo vanwaar het schip voor zijn laatste tocht vertrok. Het is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak van de ondergang van de onderzeeër was. De mislukte pogingen om de bemanning te redden, hielden Rusland en de wereld tien dagen in spanning en leidden tot kritiek op de manier waarop de marine de zaak behandelde.

Ook in andere steden, zoals Sint Petersburg, Moskou, Vladivostok en Kaliningrad, werden de omgekomen bemanningsleden van de Koersk herdacht.

Berging

Twee Nederlandse bergingsbedrijven, Smit International en Mammoet, zijn bezig met de berging van het schip. Zij willen de Koersk op 15 september met 26 kabels omhoog takelen. Vervolgens wordt de onderzeeër naar een dok in Moermansk overgebracht.