Minstens drie doden bij zelfmoordaanslag in Israël
Foto: cnn
BRUSSEL - Bij een zelfmoordaanslag in de Israëlische badplaats Netanya zijn tenminste drie doden en dertig gewonden gevallen. Onder de doden bevindt zich de dader. De aanslag nabij een druk winkelcentrum werd opgeëist door de Palestijnse groep Islamitische Jihad.
De zelfmoordactivist, een 18-jarige jongen van op de Westoever, blies zichzelf voor het winkelcentrum op, te midden van een groep tieners. De Israëlische politie vermoedt dat er een verband bestaat met de aanslag met een autobom een half uur eerder bij de nabijgelegen nederzetting Shavei Shomron op de Westoever. De politie heeft in verband met die aanslag, die geen slachtoffers maakte, een verdacht lid van de Palestijnse strijdgroep Islamitische Jihad aangehouden.

De aanslag in Netanya was de tweede zelfmoordaanslag sinds Israël en de Palestijnen op 8 februari een wapenstilstand overeenkwamen. Kort na het ingaan van de wapenstilstand blies een Palestijn zichzelf op bij een nachtclub in Tel Aviv. Vijf Israëliërs kwamen daarbij om. Die aanslag werd ook opgeëist door de Islamitische Jihad.

Netanya was de afgelopen jaren vaak het doelwit van zelfmoordaanslagen. Sinds de voltooiing van de veiligheidsmuur die Israël afsluit van de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van Netanya, is het aantal aanslagen echter scherp gedaald.