BRUSSEL/LUXEMBURG - Het Italiaanse overheidstekort overschrijdt al enkele jaren de drie procent-norm, en hieraan moet over een paar jaar een einde komen. Portugal moet zijn deficiet volgend jaar beduidend verlagen. Frankrijk en Duitsland moeten verhinderen dat zij dit jaar opnieuw boven drie procent uitkomen. De Europese ministers van Financiën hebben op hun maandelijkse vergadering moeten vaststellen dat het in Europa slecht blijft gaan met de begrotingen van diverse landen. Een beslissing over Italië en Portugal stond op de agenda.
Eerder onverwacht kregen ook Frankrijk en Duitsland een tik op de vingers. Die landen hebben in het verleden de Maastricht-norm van drie procent enkele jaren geschonden. Er leek hoop op beterschap, maar in beide landen is er een grote kans dat er dit jaar weer een tekort van meer dan drie procent van het bnp is. Dit betekent dat wellicht dat de inbreukprocedures opnieuw opstarten.

Voor Italië is de procedure vandaag, weze het met veel geduld. Hoewel Italië al drie jaar de norm schendt, krijgt het nog tot 2008 om de overheidshuishouding in orde te brengen.

In Portugal is er dit jaar een probleem opgedoken, met een tekort van liefst 6,2 procent. Het land moet dit zo snel mogelijk wegwerken, en moet bovendien zorgen voor meer betrouwbare statistieken. De grote fluctuaties in de Portugese boekhouding wijzen op een creatieve boekhouding.