GRENOBLE - De Russische wielrenner Evgeni Petrov (Lampre) heeft dinsdag, na een onaangekondigde bloedtest, een startverbod gekregen voor de 10e rit in de Tour de France. Dat heeft de Tour-directie bevestigd. Petrov stond voor de start van de eerste rit met aankomst bergop op de 45e plaats, op 7:35 van leider Jens Voigt (CSC).
De internationale wielerunie (UCI) onderwierp dinsdagochtend 33 renners aan een onaangekondigde controle. Petrov was de enige bij wie de toegelaten hematocrietwaarde van 50 overschreden. Dat kan wijzen op het gebruik van het verboden product epo.

Petrov mag om 'gezondheidsredenen' nu 15 dagen niet in actie komen en moet ook een urinestaal afleveren. Als daaruit blijkt dat de renner effectief verboden producten heeft gebruikt, wacht hem een schorsing.

Ook het Franse AG2R en de ploegen van de Duitse leider Jens Voigt (CSC) en zesvoudig eindwinnaar Lance Armstrong (Discovery Channel) kregen een bezoekje van de dopingjagers. Sinds de start van de Tour moesten al 129 renners opdraven voor een onaangekondigde bloedtest.

De 27-jarige Petrov is de eerste renner die een startverbod krijgt in deze editie van de Tour de France. De renner werd prof in 2001, een jaar nadat hij op het WK in het Franse Plouay twee gouden medailles won bij de beloften (in de wegrit en in de tijdrit). In 2002 won Petrov de Ronde van de Toekomst, in de Giro van dit jaar werd hij 50e.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig