Brandstof in België opmerkelijk duurder dan in buitenland
Foto: rr
BRUSSEL - Wie met de wagen op vakantie gaat, doet er best aan over de grens te tanken. Zo blijkt uit een vergelijkende studie in tien Europese landen van automobilistenorganisatie VAB. Daaruit blijkt dat België het duurst is voor diesel en - op Nederland na - ook voor loodvrij 95 octaan. Tussen 2004 en 2005 steeg de prijs voor loodvrij 95 octaan in ons land met 20,18 procent en voor diesel zelfs met 38,75 procent.
In functie van de vakantieuittocht volgt de VAB al enkele jaren de evolutie van de brandstofprijzen. Een onderzoek in een tiental Europese landen leert dat de brandstof aan de Belgische pompen niet goedkoop is, integendeel. ,,België heeft nooit tot de goedkope landen behoord, maar we bengelen nu toch wel achteraan'', stelt de VAB vast.

De gemiddelde prijs voor een liter loodvrij bedraagt in België 1,31 euro. Enkel Nederland is met 1,40 euro/l nog wat duurder. Uit de studie blijkt ook dat Luxemburg (1,01 euro/l) niet langer het goedkoopst is voor loodvrij 95. Die plaats is nu weggelegd voor Spanje met 0,95 euro/l.

,,Voor Belgische toeristen die op loodvrije brandstof rijden, loont het wel nog steeds de moeite om in Luxemburg te tanken. Meer nog, behalve in Nederland, kunnen we overal voordeel halen uit een tankbeurt'', luidt het.

Wat diesel betreft, is het Belgische plaatje nog somberder. Met een gemiddelde prijs van 1,11 euro/l is ons land zelfs het duurste van de tien onderzochte landen. De VAB ziet een verklaring in de herziening van de accijnzen op diesel in België. Luxemburg blijft voor diesel met 0,87 euro/l nipt de goedkoopste voor Spanje met 0,90 euro/l. Ook in Portugal (0,91 euro/l) en Oostenrijk (0,92 euro/l) is de diesel aan de pomp een stuk goedkoper dan in ons land.

Opvallend is ook de procentuele prijsstijging van de brandstofprijzen in ons land tussen 2004 en 2005. Loodvrij 95 octaan werd in die periode 20,18 pct duurder, de prijs voor diesel steeg zelfs met 38,75 procent. Met die percentages spant België veruit de kroon in het VAB-onderzoek.

De automobilistenorganisatie benadrukt dat het de gemiddelde prijzen aan de pomp heeft bekeken en dat er grote verschillen kunnen zijn naargelang de plaats (autosnelweg of dorp) waar getankt wordt. ,,In landen als Nederland, Duitsland, Oostenrijk, ... is het erg afhankelijk van waar u gaat tanken. Niet alleen in verband met het merk, ook de lokatie (gemeente of snelweg), zelfs de deelstaat of provincie'', aldus de VAB nog.