PC-virus vermomt zich als link naar 7/7-beelden
Foto: rr
LONDEN - Sinds vorige week vrijdag is in een aantal West-Europese landen een computervirus actief dat is verpakt in een e-mailbericht met nieuws over de aanslagen van vorige week in Londen. In de mail, die is opgemaakt alsof hij van de Amerikaanse nieuwszender CNN afkomstig is, staat een link naar een website waar amateurbeelden van de aanslagen in de Britse hoofdstad te zien zouden zijn.
Volgens de internetbeveiligingsfirma MessageLabs is het mailtje een zogenoemd Paard van Troje. Als de lezer de link aanklikt, wordt een virus in zijn computer losgelaten dat de deur openzet voor grote hoeveelheden spam.

De mail heeft als onderwerp TERROR HITS LONDON, de gewraakte link luidt ’London terror moovie.avi’. Hij is vooral verstuurd naar adressen in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Wordt de bijlage geopend, dan verandert de PC - wanneer die door Windows bestuurd wordt - in een spammende zombie. Het virus zoekt zelf een lijst van verbindingen voor uitgaande mail op (zogenaamde SMTP servers) op de besmette pc en gebruikt deze voor het versturen van grote hoeveelheden spam.