CHICAGO - Een veelgebruikt medicijn dat de gevolgen van de ziekte van Parkinson zoals stijfheid en tremoren doet afnemen, blijkt een wel heel onaangename bijwerking te hebben. Verscheidene patiënten die het middel Mirapex gebruikten, liepen een ernstige gokverslaving op.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Mayo-kliniek in het Amerikaanse Chicago, waarvan de resultaten gisteren zijn gepubliceerd. Het onderzoek beschrijft het effect van het medicijn bij elf Parkinson-patiënten. Alle patiënten liepen een verslaving op, de meesten voor gokken, maar een aantal ook voor seks of winkelen. De bijwerking is minder bekend omdat veel patiënten zich voor hun verslaving schamen en het verband met het medicijn nooit hebben vermoed, aldus het onderzoek.

Mirapex, ofwel pramipexole, was afgelopen jaar een van de meest verkochte medicijnen tegen de gevolgen van Parkinson. De Mayo-kliniek gaat artsen adviseren hun patiënten voortaan te waarschuwen voor de bijwerking van het medicijn.

Over het algemeen verdwijnen de verslavingen onmiddellijk als de doses worden verlaagd, aldus de onderzoekers. Vaak is dat hard nodig. Zo verloor een 68-jarige vrouw als gevolg van het gebruik van Mirapex in een half jaar 200.000 dollar in casino’s in Californië en hield een 41-jarige computerprogrammeur zich een paar maanden met niets anders bezig dan kansspelen op internet, wat hem 5.000 euro kostte.