Bommenlegger kwam zelf om
LONDEN - De Britse politie heeft aanwijzingen dat ten minste een van de bommenleggers die verantwoordelijk waren voor de aanslagen van vorige week in Londen zelf omgekomen is. Mogelijk zijn ook de andere daders omgekomen, maar dat staat nog niet vast. In Yorkshire is een man opgepakt in verband met de zaak. Dat gebeurde na grootscheepse politieacties in Luton en Leeds eerder op de dag.
Drie van de vermoedelijke bommenleggers zouden afkomstig zijn uit West Yorkshire, aldus het hoofd van de afdeling anti-terrorisme van de Metropolitan Police Peter Clark. Hun huizen werden deze middag onderzocht bij grootscheepse acties in Leeds en Luton.

De politie was hen onder meer op het spoor gekomen dankzij beelden van bewakingscamera's, waaruit bleek dat de vier verdachten zo'n twintig minuten voor de explosies in King's Cross Station aangekomen waren. Een van de verdachten werd de dag van het drama door zijn familie als vermist opgegeven. Enkele van zijn bezittingen werden in de wrakstukken van de ontplofte bus teruggevonden.

De dader die omgekomen is, zou betrokken geweest zijn bij de explosie in de metro tussen Aldgate en Liverpool Street en niet bij de ontploffing op de bus aan Tavistock Square, zoals aanvankelijk gemeld werd.

Razzia in Leeds

Er was meteen na de aanslag al een vermoeden dat het om een zelfmoordaanslagen ging, maar dat kon niet bevestigd worden. Vandaag leek alles in een stroomversnelling te komen, onder meer met een grootscheepse razzia in de Noord-Britse stad Leeds. Daar heeft een antiterreureenheid van de politie vandaag zes huizen doorzocht. Zo'n 500 inwoners werden geëvacueerd en de Britse omroep BBC berichtte dat een vanop afstand bestuurde robot een springlading tot ontploffing bracht om de politie toegang tot een huis te verschaffen.

Volgens de reporters werden zes straten, een moskee en een rusthuis inbegrepen, ontruimd. Gewapende politieagenten grendelden de omgeving af, in het wit geklede deskundigen van het technisch lab voor sporenonderzoek stapten de woning binnen.

Auto in Luton

Ook het station van Luton, ten noorden van Londen, werd in de loop van de namiddag geëvacueerd. In de parking van het station werd een auto die gelinkt wordt aan de aanslagen in Londen, tot ontploffing gebracht. Het station werd gesloten rond 14.45 uur plaatselijke tijd. De politie zette een perimeter van 100 meter op rond het station. Daarin bevinden zich het station, een deel van de universiteit en enkele woningen.

Nog twee slachtoffers geïdentificeerd

Ondertussen zijn opnieuw twee slachtoffers van de aanslagen formeel geïdentificeerd. Het gaat om de 30-jarige Jamie Gordon en de 28-jarige Philip Stuart Russell. Beiden woonden in Londen. De twee kwamen om bij de aanslag tegen de dubbeldekbus in Tavistock Square.

Dat brengt het totaal aantal geïdentificeerde slachtoffers vijf dagen na de aanslagen op drie. Totnogtoe werden volgens officiële cijfers 52 lijken uit de wrakstukken gehaald.

Twee andere lichamen werden geïdentificeerd door de bijzondere onderzoekscel van de politie, maar hun identiteit zal pas woensdag bekendgemaakt worden, wanneer een formeel gerechtelijk onderzoek naar hun doodsoorzaak begint.