Orkaan Dennis: 5 doden in Florida, Cuba weigerde hulp VS
Foto: ap
MIAMI - De doorkomst van de orkaan Dennis heeft in Florida en in het zuiden van de staat Georgia vijf levens geeïst. De orkaan bereikte de Amerikaanse kusten zondag nadat hij eerder over de Caraïben raasde. In Cuba zijn minstens 40 mensen om het leven gekomen.
Intussen is ook bekend geworden dat Cuba humanitaire hulp heeft geweigerd na de passage van de orkaan.

Drie leden van dezelfde familie stierven zondagavond in Florida toen hun wagen werd meegesleurd in een overstroomde gracht. Dat meldde een woordvoerder van de politie van de Amerikaanse autowegen aan het Franse persagentschap AFP.

Een andere man liet het leven in Georgia toen een boom op zijn huis in Decatur viel. Zo vertelde een lokale televisiezender.

Zondag elektrocuteerde een losgerukte hoogspanningskabel een man in Fort Lauderdale op een honderdtal kilometer van het oog van de orkaan.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Cuba, waar minstens 40 personen zijn omgekomen en er voor miljarden dollars schade is door de orkaan, de humanitaire hulp van Washington geweigerd.

De Amerikaanse gezant in Havana stelde aan de Cubaanse regering voor ,,directe humanitaire noodhulp te leveren om de Cubanen te helpen die lijden onder de doortocht van de cycloon'', stelde de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Tom Casey. ,,Jammer genoeg wees de regering van Castro het aanbod af'', benadrukte Casey.

De woordvoerder riep particulieren en ngo's op om giften te sturen voor de slachtoffers van de cycloon. ,,We werken verder met ngo's om snelle humanitaire hulp te leveren aan de Cubaanse bevolking'', zei hij tenslotte.