PS-Kamerlid en voormalig minister van Defensie André Flahaut vindt dat de regering een te afwachtende houding aanneemt en zich passief opstelt ten opzichte van het drama in Myanmar.
'Alleen Europees commissaris Louis Michel lijkt de zaken in beweging te willen brengen', stelt Flahaut, verwijzend naar de crisisvergadering van ministers van Ontwikkelingssamenwerking die Michel dinsdag in Brussel heeft belegd.

'In een andere periode zou B-FAST ('Belgian First Air Support Team') geactiveerd zijn en zouden middelen ter beschikking van Unicef zijn gesteld om hulp te bieden. Vandaag liggen de prioriteiten elders en dat valt te betreuren', aldus het socialistische Kamerlid.

De federale regering heeft tot nu toe, via minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, 250.000 euro vrijgemaakt op het budget van noodhulp om de bevolking die het slachtoffer werd van de cycloon Nargis hulp te bieden. Vlaanderen heeft 100.000 euro vrijgemaakt, op beslissing van minister Geert Bourgeois.

Buitenlandse Zaken merkt op dat een beroep doen op B-FAST slechts kan wanneer een land dat getroffen wordt door een ramp daarom vraagt. Myanmar heeft zich tot op vandaag zeer terughoudend getoond wat betreft het aanvaarden van internationale hulp.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig