Op Euronext Brussel kon de Bel20 met winstcijfers sluiten. Op een nieuwsarme Pinkstermaandag trokken de beurzen zich op aan een goed kwartaalrapport van HSBC, Europa’s grootste bank. De verliescijfers van de Amerikaanse obligatieverzekeraar MBIA hadden vooral impact op Dexia.
MBIA moest in het eerste kwartaal een verlies van 2,4 miljard dollar toestaan. Dat is nauwelijks minder dan de 2,6 miljard dollar vers kapitaal die het de voorbije maanden nog ophaalde om zijn toprating veilig te stellen. Onder meer Dexia leed onder dit nieuws. De Belgische-Franse bank heeft met FSA een dochter die op diezelfde markt als MBIA actief is. Het aandeel van Dexia verloor 0,5 procent tot 17,34 euro.

Daarnaast stelden analisten van Citigroup dat Barclays mogelijk 6 miljard pond vers kapitaal moet ophalen. Fortis (-0,6% tot 16,95 euro) verloor mee terrein. KBC bleef min of meer stabiel (-0,02% op 84,09 euro). Ondanks de verliezen bij de financiële zwaargewichten sloot de Bel20 met winst: plus 0,42 procent op 3.842,92 punten. Twaalf aandelen konden stijgen. Met een verhandeld volume van 268 miljoen euro was dit de kalmste beursdag van het jaar.

De winst was te danken aan zwaargewicht Suez. Het nutsbedrijf won 2 procent tot 45 euro. In absolute cijfers was Umicore de sterkste stijger met een winst van 2,5 procent. Het aandeel herstelt zo van het forse verlies op vrijdag (-4,2%). Agfa-Gevaert (+1,1% tot 5,39 euro) geniet nog altijd na van de speculatie rond mogelijke overnemers van delen van of het volledige bedrijf.

Belgacom verloor 0,2 procent op 30,58 euro. De Europese telecomsector staat in de schijnwerpers na mediaberichten dat het Britse BT Group van plan zou zijn om zijn datacenters in het VK te verkopen. Mobistar kon evenmin stijgen: -0,55 procent op 58,33 euro.

Op de brede markt was Hamon, een producent van industriële koelsystemen, de uitblinker met een winst van 4,7 procent tot 34,45 euro. Sectorgenoot GEA Group ziet een omzetstijging van 10 procent dit jaar dankzij grote investeringen in energiecentrales.

Sipef veerde 2,6 procent op tot 520 euro dankzij een klim van de palmolieprijs. De Antwerpse plantageholding staat op zijn hoogste peil ooit. Lotus Bakeries werd beloond voor zijn optimistische omzetverwachtingen voor het eerste halfjaar. Het aandeel won 0,9 procent tot 277,5 euro. Het bedrijf hield vorige vrijdag zijn algemene vergadering en publiceerde tegelijkertijd een trading update.

Het aandeel van de versevoedingsgroep Ter Beke reageerde nauwelijks op de trading update van afgelopen vrijdag. Daarin meldde het bedrijf een omzetstijging van 11,5 procent over het eerste kwartaal. Het aandeel sloot licht lager (-0,02%) op 52,20 euro.

KBC Ancora (-3% tot 66,99 euro) ten slotte noteerde zonder het brutodividend van 3,40 euro en verloor 3,6 procent tot 66,57 euro. De uitkering vloeit echter pas op 15 mei naar de aandeelhouders.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig