In Polen is maandag Irena Sendlerowa gestorven, een Poolse verzetsstrijdster die tijdens de Tweede Wereldoorlog 2.500 kinderen redde uit het getto in Warschau. Sendlerowa werd 98.
Sendlerowa’s verhaal leest als een roman. Ze slaagde er samen met zo’n twintigtal helpers in om 2.500 kinderen weg te smokkelen in ziekenwagens, via de riolen en zelfs onder haar rok. Ze bemachtigde valse identiteitskaarten voor de kinderen en plaatste ze in pleeggezinnen, kloosters en weeshuizen.

'Ze redde de toekomst van het Joodse volk', zei Piotr Kadlcik, het hoofd van de Joodse gemeenschap in Polen, maandag.

Sendlerowa maakte ook een lijst met gecodeerde namen van alle kinderen, in de hoop ze na de oorlog te kunnen herenigen met hun familie. Ze werd tijdens de oorlog opgepakt door de Gestapo en gefolterd, maar gaf nooit enige informatie vrij over het verzet of de kinderen.

De heldin werd gered op de dag van haar terechtstelling omdat verzetslieden SS’ers hadden kunnen omkopen die de wacht hielden aan de gevangenis.

In 2006 bevolen Polen en Israël Sendlerowa nog aan voor de Nobelprijs voor de vrede. Net zoals de Duitse industrieel Oscar Schindler, bleef Sendlerowa lange tijd onbekend voor het grote publiek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig