Een dag na de parlementsverkiezingen in Servië en de overwinning van de pro-Europese partijen, zijn de anti-westerse partijen coalitiegesprekken gestart.
Eerste minister Kostunica van de partij DSS pleegde overleg met de Servische ultra-nationalistische Serbian Radical Party (SRS) van Tomislav Nikolic. 'De twee hebben het gehad over een toekomstig kabinet en een mogelijk programma', aldus een woordvoerder van DSS.

Kostunica en Nikolic willen een niet-Westerse koers varen onder meer door de steun van Europa voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Ze leunen meer aan bij Moskou.

De pro-Europese coalitie van president Boris Tadic won de verkiezingen nochtans met 39 procent van de stemmen, tegenover 29 voor Nikolic en 11,5 procent voor Kostunica, maar heeft geen meerderheid.

Beide blokken hebben de steun nodig van de socialistische partij van aanhangers van Slobodan Milosevic om te kunnen regeren. De socialistische leider Ivan Dadic zei eerder al dat hij coalitiegesprekken zou aanknopen met Kostunica.

Kostunica heeft in het verleden gezegd dat hij geen regering wil vormen met Tadic. 'De DSS zal besturen met de socialisten of de nationalisten of in de oppositie gaan', bevestigde een woordvoerder maandag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig