Er zijn maandag in de Libanese havenstad Tripoli opnieuw gevechten uitgebroken tussen aanhangers en tegenstanders van de regering. Het Libanese leger zou zich als gevolg van het nieuwe geweld teruggetrokken hebben.
Gevechten tussen verschillende Druzen-milities in het bergdorp Chouweifat ten zuidoosten van de Libanese hoofdstad Beiroet hebben ten minste zestien levens geëist. Er zijn meer dan twintig gewonden gevallen voordat het Libanese leger zondagavond de orde herstelde. Dit hebben bronnen bij de ambulancedienst maandag gezegd.

In de Noord-Libanese stad Tripoli laaide de strijd tussen voor- en tegenstanders van de regering maandag opnieuw op, nadat die een dag eerder was geluwd. Inwoners van Tripoli maakten melding van hevige inslagen van projectielen. De partijen zouden raketgranaten, zware machinegeweren en mortieren tegen elkaar inzetten. Ten minste zes personen liepen verwondingen op.

De strijd in Chouweifat nam zondagavond in hevigheid af nadat Druzen-leider Walid Jumblatt zijn met Hezbollah verbonden tegenstanders had opgeroepen de regio aan het nationale leger over te dragen. Jumblatts tegenpool, Talal Erslan, riep maandag de aanhang van Jumblatt op hun zware wapens aan zijn troepen af te geven. Erslan beloofde de wapens vervolgens af te dragen aan het leger.

Het sektarische geweld tussen soennitische regeringsaanhangers en de sjiitische oppositie kostte sinds woensdag ten minste 54 mensen het leven. De Libanese premier Fuad Saniora, wiens regering door het Westen wordt gesteund, riep het leger zaterdag op om in het hele land de orde te herstellen en de ’gewapende coup’ van de door Iran en Syrië gesteunde Hezbollah ongedaan te maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig