De zware aardbeving in het zuidwesten van China heeft in de hele provincie Sichuan minstens 8.533 slachtoffers geëist. Dat blijkt uit een voorlopige balans die de lokale autoriteiten maandagavond hebben verspreid via het agentschap Nieuw China. Aanvankelijk was sprake van veel minder doden.
De beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag in het district Beichuan in de provincie Sichuan, op een honderdtal kilometer van miljoenenstad Chengdu. Ook de provincies Gansu, Yunnan en de grootstad Chongqing zijn getroffen.

Chemiebedrijven ingestort

Als gevolg van de beving zijn in de stad Shifang twee chemiebedrijven ingestort. Honderden medewerkers werden bedolven onder het puin en meer dan 6.000 buurtbewoners moesten worden geëvacueerd. Meer dan 80 ton ammoniak zou vrijgekomen zijn.

Eerder op de dag maakte Nieuw China bekend dat de aardbeving in het district Beichuan 3.000 tot 5.000 doden eiste. Volgens de lokale autoriteiten zijn ongeveer 80 procent van alle gebouwen in het district ingestort. Er zouden minstens 10.000 gewonden gevallen zijn.

Afgelegen gebied

Beichuan, een afgelegen gebied waar veel leden van minderheidsgroepen wonen, bevindt zich op ongeveer 160 kilometer ten noorden van Chengdu. Het district ligt op zo’n 100 kilometer van het epicentrum van de beving in Wenchuan.

In de stad Dujiangyan, eveneens op 100 kilometer van het epicentrum, stortte een schoolgebouw in. Volgens een voorlopige balans kwamen minstens 50 leerlingen om het leven. Meer dan achthonderd leerlingen zouden zich nog onder het puin bevinden.

De luchthaven van Chengdu, een stad met 112.000 inwoners, is gesloten. Vermoedelijk gebeurde dat om Westerse journalisten uit het getroffen gebied weg te houden.

Premier op weg naar getroffen gebied

De Chinese president Hu Jintoa heeft opgeroepen zoveel mogelijk hulp te bieden aan de slachtoffers. Ook het leger wordt ingezet. Premier Wen Jiabao is op weg naar het getroffen gebied. Intussen werden er al naschokken van 6,0 en 5,4 op de schaal van Richter gemeld. Hij sprak op de staatstelevisie van een ramp en riep de bevolking op tot kalmte en moed.

Beving tot in Bangkok voelbaar

De beving, die zich voordeed omstreeks 14.28 uur lokale tijd, werd ook gevoeld in andere steden in het land en ver daarbuiten, onder meer in Peking, Shanghai, Hongkong en Bangkok. Ze had een kracht van 7,5 op de schaal van Richter, aldus het Amerikaanse U.S. Geological Survey (USGS). Andere bronnen spreken van een kracht van 7,8 of zelfs 8,0.

Er is ook spraken van een aardbeving in het noorden van Peking met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter. Eerder op de dag deed zich ook al een zeebeving voor in Taiwan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig