Geert Wilders voor fusie tussen Nederland en Vlaanderen
Foto: ap
Nederland en Vlaanderen moeten herenigd worden. Premier Jan Peter Balkenende doet er daarom best aan zijn collega en Vlaams minister-president Kris Peeters eens te polsen over een samensmelting van Nederland en Vlaanderen.
Dat stelt in ieder geval de omstreden Nederlandse politicus Geert Wilders maandag in De Telegraaf.

Hij vindt de politieke strubbelingen in België het bewijs dat het land beter kan ophouden te bestaan. 'Wij hebben meer gemeen met de Vlamingen dan de Vlamingen met de Walen', aldus de PVV-leider. 'Het is er een puinhoop.'

Volgens Wilders zou ook Nederland wel varen bij een hereniging, vooral op economisch vlak.

'Nederland krijgt de haven Antwerpen erbij, een luchthaven, we hebben cultureel veel met elkaar gemeen, het zou goed zijn voor de werkgelegenheid, het zou ruimte geven, het schoolsysteem is goed, de belastingen zijn lager. Balkenende moet eens gaan praten met zijn Vlaamse collega.'

Wilders wil dat Nederlanders en Vlamingen zich in referenda uitspreken over zo'n fusie. 'Ik weet zeker dat er nu ook veel Belgen voor zullen zijn', stelt hij.

In november bleek uit onderzoek dat veel Wilders-stemmers positief staan tegenover een fusie tussen Vlaanderen en Nederland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig