De Europese Unie heeft zondagnacht de 'duidelijke overwinning' verwelkomd van de pro-Europese krachten in de Servische parlementsverkiezingen. De EU beloofde meteen vooruitgang in het proces op weg naar een eventuele toetreding van het land.
EU-voorzitter Slovenië hoopt nu dat er snel een regering komt die Servië verder op weg zet naar Europa. Het is nochtans niet zeker dat de pro-Europese partijen een meerderheid krijgen in het parlement.

Uit voorspellingen blijkt dat de pro-Europese coalitie van president Boris Tadic de parlementsverkiezingen in Servië gewonnen heeft. Volgens polls zou de democratische partij DS van Tadic 38,7 procent van de stemmen hebben behaald, goed voor 103 van de 250 zetels.

De radicale partij SRS van Tomislav Nikolic, die zich tegen toenadering tot de Europese Unie verzet en die de beste kansen kreeg toegedicht in de opiniepeilingen, zou genoegen moeten nemen met 29,1 procent van de stemmen of 77 zetels.

De partij DSS van uittredend premier Vojislav Kostunica zou 11,3 procent behalen of 30 zetels. De socialisten waren volgens de poll goed voor 7,9 procent van de stemmen en de liberale partij haalde met 5,2 procent net de kiesdrempel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig