Europees commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp Louis Michel heeft de ministers van ontwikkelingssamenwerking van de EU-landen opgeroepen dinsdag in spoedzitting bijeen te komen om over de humanitaire situatie in Myanmar te spreken.
Na afloop van de bijeenkomst wil de Europees commissaris zelf naar Myanmar vliegen om met de lokale autoriteiten te bespreken wat de beste manier is om de internationale hulp bij de bevolking te brengen. Dat heeft Louis Michel zondagnacht in een communiqué aangekondigd.

De spoedbijeenkomst moet helpen 'de situatie te onderzoeken en de respons van de EU-lidstaten en de Europese Commissie te versterken', aldus het communiqué.

Lous Michel maar waarschuwde zondagmiddag voor het leven van honderdduizenden inwoners van het door de cycloon Nargis getroffen land.

Myanmar moet de ervaring in noodsituaties van de internationale humanitaire organisaties verwelkomen, vindt Michel. Hij drong er bij de regering van Myanmar op aan meer hulpverleners toe te laten tot degetroffen zones om de lokale overheden bij te staan in hun slachtofferhulp.

Intussen is de officiële dodentol zondag opgelopen tot 31.938 doden en 29.770 vermisten. Maar verhalen van overlevenden suggereren dat het sterftecijfer veel hoger ligt en aanleunt bij VN-schattingen van 100.000 doden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig