Kerk van Galmaarden verwoest door brand
Foto: yds
De Sint-Pieterskerk in het centrum van de Vlaams-Brabantse gemeente Galmaarden is verwoest door een brand. Die werd mogelijk aangestoken door een vuurpijl. Dat meldt de brandweer van Geraardsbergen.
De noodoproep maandagmorgen kwam om 1 uur 45 binnen. Het brandweerkorps kon ondanks de hulp van de brandweerkorpsen van Edingen, Aalst, Geraardsbergen en Lennik niet verhinderen dat de kerktoren en dak instortten.

De branddeskundige die het Brusselse parket heeft aangesteld heeft geen oorzaak kunnen aanwijzen. 'De kerk is zodanig uitgebrand dat de deskundige geen sporen heeft kunnen ontdekken die een aanduiding kunnen geven van een oorzaak', zegt commissaris Patrick Nolens van de lokale politie Pajottenland.

De politie vermoedt evenwel dat de brand het gevolg is van een of meerdere vuurpijlen die op de kerk terechtgekomen zijn, maar heeft voor deze stelling geen bewijs. 'Het is momenteel kermis in Galmaarden. Er was geen georganiseerd vuurwerk, maar getuigen hebben gehoord dat er na middernacht vuurpijlen afgeschoten werden, aldus Patrick Nolens.

Van de kerk staan nog enkel enkele muren en de sacristie recht. De inboedel van de kerk is volledig verwoest. Of er ook waardevolle kunstwerken in de vlammen opgegaan zijn is nog onduidelijk. De omliggende gebouwen en kermisattracties konden worden gevrijwaard.

Er moet volgens De Clercq iets misgelopen zijn met de oproep naar de 100-centrale. 'Alhoewel de brandweer van Geraardsbergen territoriaal bevoegd is om hier branden te blussen, was het brandweerkorps van Edingen al aan het blussen toen wij hier aankwamen', aldus De Clercq.

Naast Edingen en Geraardsbergen kwamen ook de brandweerkorpsen van Aalst, Ninove en Lennik ter plaatse. De brand is inmiddels onder controle. Er werd nog tot na de middag nageblust. Een brandweerman raakte licht gewond.

De classicistische Sint-Pieterskerk is beschermd. Van de oorspronkelijke kerk was nog enkel de torenkern uit de 13e eeuw bewaard. De kerk werd in 1995 nog gerestaureerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig