TABOEK - Amerikaans vicepresident Dick Cheney doet na een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten zaterdag kort Saoedi-Arabië aan. Zijn rondreis in het Midden-Oosten is bedoeld om het sektarische geweld in Irak te stoppen.
Cheney werd zaterdagavond ontvangen door de Saoedische kroonprins Sultan Ben Abdel Aziz. Er stond een ontmoeting met koning Abdallah op het programma. Naast gesprekken over Irak, moet het bezoek ook de spanningen met Saoedi-Arabië verminderen.

Koning Abdallah was eind maart opmerkelijk kritisch voor de VS, die hij beschuldigde van 'illegale bezetting' in Irak. Nochtans was zijn land in het verleden steeds een belangrijke bondgenoot van de VS, vooral wegens de belangrijke olievoorraden waarover het beschikt.

Later reist Cheney door naar Egypte en Jordanië.

De VS zouden willen dat hun Arabische bondgenoten de Iraakse regering helpen het geweld te beteugelen. Er wordt gevreesd dat het sektarische geweld in Irak gevoed wordt door enerzijds Saoedi-Arabië, dat soennitisch is, en anderzijds door Iran met zijn sjiitische meerderheid.