BRUSSEL - De internationale poëzieprijs Premio Tratti, die jaarlijks wordt toegekend aan een Italiaanse dichter of aan een buitenlandse dichter in Italiaanse vertaling, is voor 2007 toegekend aan de Vlaamse dichter Willem Roggeman, zo heeft Roggeman zelf laten weten. Hij kreeg de prijs voor zijn bundel jazzgedichten 'Blue Notebook', verschenen bij uitgeverij Mobydick in de vertaling van Giovanni Nadiani.
De uitreiking heeft luidens de mededeling van de dichter plaats op het internationale poëziefestival dat van 12 tot 19 oktober in Faenza wordt gehouden. De prijs werd eerder één keer aan een Vlaamse dichter toegekend, met name in 1996 aan Leonard Nolens voor zijn bundel 'Porte sochiuse', vertaald door Giorgio Faggin.

De oorspronkelijke editie van 'Blue Notebook' verscheen in 2006 bij de uitgeverij Demian in Antwerpen met een voorwoord van Simon Vinkenoog. De uitgeverij Mobydick heeft van 'Blue Notebook' eveneens een cd gemaakt, waarop Willem M. Roggeman en Giovanni Nadiani om beurt gedichten en vertalingen voorlezen.

Tussendoor speelt het Italiaanse kwintet Faxtet eigen jazzcomposities. Dichter, vertaler en musici zullen samen optreden tijdens een rondreis door Noord-Italië, die aansluit op het poëziefestival in oktober.