STRAATSBURG - Duizenden Koerden uit verschillende Europese landen hebben zaterdag in Straatsburg in Frankrijk hun steun betuigd aan de hongerstakers die er al meer dan een maand eisen dat een team onafhankelijke artsen Abdullah Ocalan, de gevangen leider van de PKK, mag bezoeken om vast te stellen of hij vergiftigd werd.
De manifestanten - 14.000 volgens de politie, 40.000 volgens de organisatoren - wilden de stakers, die hun 32e vastendag ingaan, steunen en tegelijk vragen dat een team onafhankelijke artsen naar het eiland Imrali in de Zee van Marmara afzakt waar Ocalan al sinds 1999 door Turkije wordt vastgehouden.

De manifestanten kwamen uit Duitsland, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Nederland, Frankrijk en België.

In maart publiceerden de advocaten van de Koerdische leider de resultaten van analyses waaruit volgens hen bleek dat Ocalan vergiftigd werd. 'Ongegronde aantijgingen', aldus het Turkse gerecht.

Secretaris-generaal van de Raad van Europa, Terry Davis, sprak donderdag nog zijn ongerustheid uit over de gezondheidstoestand van de hongerstakers, van wie een deel werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij verzekerde dat 'de omstandigheden waarin Ocalan wordt vastgehouden aandachtig en volledig wordt onderzocht.'

Ocalan werd in februari 1999 ontvoerd in Kenia en in Turkije ter dood veroordeeld voor hoogverraad. De straf werd later omgezet in een levenslange celstraf.