Een internationale ploeg van astronomen heeft een ster ontdekt van 13,2 miljard jaar oud. Dat is bijna zo oud als het heelal zelf, dat 13,7 miljard jaren telt.
De ster, HE 1523-0901 gedoopt, is een 'echt fossiel', benadrukt zaterdag de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Het was hun telescoop VLT in Chili die de ster heeft ontdekt.

Het zou gaan om een relatief heldere ster, die zich bevindt in onze melkweg. 'Deze ster heeft zich al heel vroeg in de geschiedenis van onze melkweg ontwikkeld, die op zijn beurt kort na de oerknal (Big Bang) ontstond', aldus de ESO.

De leeftijd van een ster bepalen is niet eenvoudig, zegt de auteur van de studie, onderzoekster Anna Frebel. Zo moet men zeer precies de hoeveelheid radioactief materiaal achterhalen, zoals uranium en thorium. Het is een beetje vergelijkbaar met het werk van archeologen, die aan de hand van koolstof-14 de leeftijd van oude objecten bepalen. De hoeveelheid radioactieve deeltjes wordt afgeleid via spectrografische analyse van het licht dat de ster uitstraalt.

De ontdekking is belangrijk om meer over het ontstaan van chemische elementen na de oerknal te weten te komen.

Alle details over HE 1523-0901 staan in het jongste nummer van het gespecialiseerde tijdschrift Astrophysical Journal.