PARIJS - Een week na hun duidelijke nederlaag bij de presidentsverkiezingen hebben de Franse socialisten zaterdag de parlementsverkiezingen van juni voorbereid. De 306 afgevaardigden van de nationale PS-Raad waren het eens over de noodzaak van 'de heropstanding van links'.
Verdeeldheid na de nederlaag wilden ze niet laten zien, om hun kans om een tegenmacht te vormen tegen president Sarkozy niet in gevaar te brengen. Ségolène Royal kreeg zaterdag op het PS-Congres veel applaus. Ze is geen kandidate voor het parlement, maar riep op om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over de kandidaat voor de volgende presidentsverkiezingen in 2012. Die nominatie zou al eind 2008 kunnen gebeuren, meent haar achterban.

Anderen zoals de voormalige ministers Dominique Strauss-Kahn en Laurent Fabius riepen op tot radicale vernieuwing. Van openlijke kritiek op Royal was geen sprake om de campagne voor de nakende parlementsverkiezingen niet in gevaar te brengen.

Een mogelijke samenwerking met centrumkandidaat Bayrou werd persoonlijk afgeschoten door PS-voorzitter Francois Hollande. Maar met kleinere linkse partijen werkt de PS wel samen. Zo reserveert de partij 14 van de 577 kiesdistricten voor kandidaten van groen. In ruil zouden de groenen dan in alle andere kieskringen voor de socialisten moeten stemmen.

Anders dan vroeger werd aan de communisten nog geen aanbod gedaan. De moeilijke onderhandelingen met de KPF worden voortgezet, luidde het.