GUARATINGUETA - Paus Benedictus XVI heeft zaterdag op de derde dag van zijn bezoek aan Brazilië, een ontwenningskliniek voor drugsverslaafden bezocht. Het centrum in Guaratingueta heet 'Fazenda da esperança' (Boerderij van de Hoop) en werd begin jaren ’80 opgericht door een Duitse priester.
Het beleid in de ontwenningskliniek bestaat uit werk, gebed, gemeenschapsleven en het onthouden van medicijnen. De Paus ontmoette er de stichter-Franciscaner Friar Hans Stapel. Benedictus XVI zegende een klein kerkgebouw dat door de patiënten was gebouwd.

Hij haalde ook uit naar de dugstrafikanten en vergeleek hen met pedofielen. 'Ik vraag hen na te denken over het kwaad dat zij berokkenen aan de vele jongeren en volwassenen uit alle sociale klassen. God zal hen de rekening presenteren.'

Het succes van de Fazenda da Esperança, met 80 procent kans op genezing, heeft al navolging gekregen. Er zijn 42 gelijkaardige projecten in andere landen van Latijns-Amerika. Het publiek is internationaal, met naast Brazilianen ook Duitsers, Russen en Belgen.

Later zaterdag brengt de Paus nog een bezoek aan de basiliek van Aparecida. Dat is het belangrijkste pelgrimsoord van Brazilië, ter ere van de nationale patroonheilige. De basiliek is na die van Sint-Pieters in het Vaticaan, de grootste ter wereld.

Zondag zit Benedictus XVI nog de bisschoppenconferentie van Latijns-Amerika voor. Dan zal hij ook een openluchtmis houden.