Dominique Cornu nieuwe leider in Vierdaagse van Duinkerke
Dominique Cornu (Predictor-Lotto) is de nieuwe leider in de Vierdaagse van Duinkerke (cat. 2.BC). Onze 21-jarige landgenoot werd zesde in de vijfde en voorlaatste etappe en staat in het klassement in dezelfde tijd als de ritwinnaar van zaterdag, de 22-jarige Fransman Mathieu Ladagnous (Française des Jeux).
Ladagnous haalde het in de vijfde etappe na 175,7 kilometer van La Bassée naar Cassel in de spurt voor de Australiër Baden Cooke (Canyon.com) en zijn landgenoot Pierrick Fedrigo (Bouygues Telecom).

Met twee in de aanval

Bert Roesems en de Nederlander Niki Tersptra gingen er van bij het begin van de rit met hun tweetjes vandoor. Dit duo mocht ook de eerste van acht beklimmingen van de Mont Cassel aansnijden. De maximale voorsprong van de twee vroege vluchters bedroeg om en bij de vijf minuten. Tot de renners van Credit Agricole, met leider William Bonnet, het tempo opvoerden en begonnen te knagen aan hun achterstand. De Litouwer Aivaras Baranauskas trok in de tegenaanval, maar slaagde er niet in het tweetal bij te benen. Achter Baranauskas vormde zich een groepje van veertien, met daarbij de door de vele toeschouwers fel aangemoedigde Cedric Vasseur.

Bonnet laat zich verrassen

Roesems liet zijn metgezel op zowat vijftig kilometer van de finish in de steek en ging alleen zijn kans. Achter hem brak de koers helemaal open en werd er slag om slinger gedemarreerd. Leider Bonnet had zich evenwel laten verrassen en volgde met een omvangrijke groep op ongeveer een minuut van enkele van zijn naaste concurrenten.

Ladagnous wint spurt met zeven

Met nog zowat 25 kilometer te rijden werd Roesems tot de orde geroepen. Het teken voor Preben Van Hecke om alleen zijn kans te gaan. Pierrick Fedrigo, laureaat van de Vierdaagse van Duinkerke in 2005, trok in de tegenaanval met in zijn spoor een groepje met onder andere de Deen Lars Ytting Bak, tweede in de stand, en onze landgenoten Dominique Cornu en Sebastien Rosseler, de nummers vijf en zes van de rangschikking. Van Hecke kreeg het gezelschap van Fedrigo op zowat tien kilometer van het einde. Tijdens de laatste beklimming van de Mont Cassel ging Van Hecke nogmaals zijn kans, maar werd hij gegrepen door een groepje van veertien man sterk. In de slotkilometer spatte dit gezelschap uit elkaar zodat uiteindelijk nog slechts zeven renners mochten spurten voor de ritzege. Die ging naar Ladagnous, die zich van ver op kop zette en niemand meer over hem heen liet gaan.

Roesems leider in bergklassement

Cornu is niet de enige landgenoot die zondag in een leiderstrui aan de zesde en laatste etappe, over 173 kilometer van Steenvoorde naar Duinkerke, mag starten. Cornu's ploegmaat Bert Roesems is leider in het bergklassement.

Als Cornu zijn leidersplaats behoudt wordt hij de 23e Belg op de erelijst. Vorig jaar ging de zege naar de Italiaan Roberto Petito.