'Basso verdient geen strafvermindering'
Pat McQuaid, de voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI), heeft zaterdag verklaard dat de Italiaan Ivan Basso maanden gelogen heeft vooraleer hij zijn betrokkenheid in de Puerto-affaire toegaf. De UCI-voorzitter is daarom ook van mening dat de renner geen strafvermindering verdient.
'Basso is schuldig. Hij heeft maanden gelogen tegenover zijn sponsor, zijn team en zijn ploeggenoten. Zo iemand verdient onze sympathie niet', verklaarde McQuaid in La Maddalena net voor de start van de eerste etappe in de Ronde van Italië. 'Basso heeft net zoals alle andere betrokkenen in de zaak-Puerto het wielrennen in een negatief daglicht geplaatst', verklaarde McQuaid, en hij verweet de Italiaanse media dat ze sympathie toonden voor de Girowinnaar van 2006.

'We hebben vertrouwen in het Coni (het Italiaans Olympisch Comité dat het dossier van Basso onderzoekt) en zijn tevreden over het werk dat het comité doet', aldus de UCI-voorzitter.

De Ier is van mening dat een eventuele strafvermindering voor Basso onrechtvaardig zou zijn tegenover andere renners die geen doping gebruiken. 'Basso heeft negen maanden lang gelogen en pas bekend toen hij met zijn rug tegen de muur stond'.

De advocaten van de UCI konden volgens McQuaid vrij snel 6000 pagina's van het dossier inkijken. 'Ze hebben ons gezegd dat er geen lijst van 48 of 49 nieuwe namen van betrokken renners bestaat. Ze gaan het dossier nog eens inkijken en er een selectie van 1000 pagina's uit maken. Van zodra we de toestemming krijgen om die informatie te gebruiken, zal het UCI ze aan de verschillende nationale federaties doorspelen.'

De UCI had beroep aangetekend tegen de beslissing van het Spaanse gerecht om de affaire te seponeren. McQuaid verklaarde echter niet te weten wanneer er een beslissing genomen zal worden in het dossier.